Winkelmand

The purple line

Rond 6 a 7 cm ontsluiting is er bij ongeveer 76% van de vrouwen een paarse lijn net boven de bilspleet zichtbaar. Deze lijn start juist aan de anus en volgt de weg van de bilspleet naar omhoog. Naarmate de arbeid vordert en de baarmoederhals verder ontsluit, wordt de lijn langer en donkerder.

Deze lijn ‘volgt’ eigenlijk de weg van de baby! Naarmate het hoofdje indaalt en lager zit, komt de lijn hoger. Komt de paarse lijn tot aan het einde van de bilspleet, is er meestal sprake van 10 cm en dus volledige ontsluiting.

Deze lijn verdwijnt vervolgens weer na de bevalling.

Door de nauwe doorgang zet het hoofdje van de baby druk op de bloedvaten rond het staartbeentje.

Hoe meer de baby indaalt, hoe meer druk en dus hoe beter de lijn zichtbaar wordt.

Wanneer de barende dus hurkend of op handen en knieën zit, kan de aanwezige vroedvrouw vaak zonder de vrouw te storen genoeg informatie krijgen over hoe de arbeid verloopt. Doordat liggend bevallen op veel plaatsen jammer genoeg nog ‘de norm’ is, wordt dit aangereikt handvat vaak gewoon gemist.

Shepherd et al. (2010) voerde onderzoek uit naar “the purple line” en toonde aan dat bij vrouwen die spontaan bevallen the purple line vaker (80%) aanwezig is dan bij vrouwen die ingeleid worden (59%). Er werd daarnaast geen verschil gevonden tussen mama’s die van een eerste kindje bevallen of mama’s die al kindjes hebben!

Post a Comment

Chat openen
Vragen? stuur ons een berichtje! :)